Vin, cykel och båt med M/S Bordeaux

 

En resa som har det mesta: bekvämt boende, god fransk mat och berömda viner, behaglig cykling, vingårdar, slott, floder och vackra små städer.

Med kombinationen cykel & båt förenar ni upplevelser med bekvämlighet, ni bor ombord på MS Bordeaux, behöver inte packa väskan förrän det är dags att åka hem.
Denna resa går genom Bordeaux-regionen på floderna Dordogne, Garonne och Gironde, ett av de vackraste och mest berömda och välrenommerade vinområden i världen.

Vinodlingarna som sträcker ut sig på kullarna har välkända namn, Saint-Emilion, Pomerol, Sauternes, Médoc och Margaux för att nämna några som gjort Bordeaux-vinerna kända över hela världen. Rutten är planerad så att varje stopp som fartyget gör är ett nytt vinområde, och ni får på så sätt lära känna de flesta vindistrikten i Bordeaux. Staden Bordeaux finns på UNESCOS världsarvslista, med sin grandiosa arkitektur, och är dessutom en av Frankrikes mest cykelvänliga städer.

M/S Bordeaux
ert flytande hotell, är av mellanklass, enkelt och familjärt med god service. MS Bordeaux har 49 hytter för max 96 passagerare. Längd 78 meter och bredd 10 meter, franskägt och med lokal fransk ledning.
På nedre däck finns 34 hytter (7 – 8 m2)med två sängar på golvet, 2 juniorsviter (11,6 m2) med två enkelsängar och en sittgrupp.
På övre däcket finns 11 dubbelhytter med två sängar på golvet (7-8 m2) och 2 enkelhytter.
Alla hytter har dusch och wc, air-condition, Wi-Fi, säkerhetsfack och TV samt öppningsbara fönster. Ombord finns bar, salong med panoramafönster i fören av fartyget, med litet dansgolv, restaurang, soldäck med bord och stolar samt plats för cyklarna.

Cyklingen
är medelsvår, mestadels plant men med några backiga avsnitt.
Cyklingen går på asfalterade mestadels svagt trafikerade vägar samt cykelvägar.
Om ni inte vill cykla någon dag, kan ni stanna ombord och besöka orterna där fartyget ligger för ankar.
Engelsktalande guide finns ombord om ni har frågor eller behöver hjälp.

Cyklingen är s.k. ”halvguidad”, dvs guiden cyklar inte med er utan finns till hands på telefon i området om ni har problem eller frågor. Möjlighet finns att boka guidade cykelturer. Se prislistan.

Svårighetsgrad på cyklingen 1-4. Vissa dagar finns möjlighet att välja mellan olika etapplängder. Det erbjuds även möjlighet att byta till elcykel dedagar etapperna är mer ansträngande. (mot tillägg)

Fartyget går mellan Castets-en-Dorthe och Libourne/Fronsac,
växelvis varannan vecka. Lördagar från 4 april t o m 31 oktober 2020.


Avresedatum (incheckningsdatum)
Castets-en-Dorthe till Libourne/Fronsac 2020: 
Lördagar 4/4, 18/4, 2/5, 16/5, 30/5, 13/6, 27/6, 11/7, 25/7, 8/8, 22/8, 5/9, 19/9, 3/10, 17/10, 31/10

Avresedatum (incheckningsdatum)
Libourne/Fronsac till Castets-en-Dorthe 2020: 
Lördagar 11/4, 25/4, 9/5, 23/5, 6/6, 20/6, 4/7, 18/7, 1/8, 15/8, 29/8, 12/9, 26/9, 10/10, 24/10

Resa hit 
Närmsta flygplats är Bordeaux, hit flyger de flesta internationella bolag.
Sök på www.allaflygbiljetter.se  
Det går även bra att flyga till Paris och sedan ta snabbtåget, TGV till Bordeaux.
(Ca 2 timmar från Paris Montparnasse + transfertid från flygplatsen i Paris). www.tgv.com

Fråga gärna oss om ni undrar över något.
Här kan ni ladda ner program och priser för utskrift:

Inga avgångar 2021!

Se filmen om MS Bordeaux

M/S Bordeaux
 

Däckplan M/S Bordeaux (klicka för större bild)

Program

Utresedag lördag. Turen körs varannan vecka i omvänd riktning med samma program (fast omvänt)

Floderna Gironde, Garonne och Dordogne är beroende av tidvattnet som kan ändra vattenståndet med upp till 6 meter på en dag.
Programmet anpassas så lång det är möjligt, men kan behöva ändras eller modifieras, beroende på tidvattnet.

Dag 1/lördag. Individuell ankomst Bordeaux
Transfer kan bokas kl 14.00 från mötesplats i Bordeaux till MS Bordeaux som ligger i Castets-en-Dorthe, vid kanalen Deux Mers. Under eftermiddagen kan ni göra en första provtur med era cyklar runt Castets. Området genomkorsas av kanaler och kallas ”Lilla Holland”. Här finns valnötsträd, kiwiodlingar m.m. På kvällen välkomstdrink och middag.
 
Dag 2. Castets-en-Dorthe – Entre-Deux-Mers. (27-46 km på cykel), svårighetsgrad 2 av 4
Det första stoppet på er cykeltur är den lilla charmiga staden Macaire. Här finns möjlighet att göra en första vinprovning på ett vinslott.
Cykelturen fortsätter genom solros- och sädesfält till La Réole, där ni cyklar över floden Garonne. Staden är berömd för att det var här som Rickard Lejonhjärta, år 1190, på sin färd till det heliga landet skänkte ett stadshus till invånarna som tack för deras lojalitet mot den engelska kronan. Här finns två slott, en vacker kyrak och små trånga kullerstensgator. Dagen avslutas med en tur på cykelvägen längs Garonnekanalen, med djupblått vatten som byggdes under Napoleontiden.
Ni kan nu välja om ni vill cykla direkt till fartyget eller göra en sväng till Mailhan-sur-Garonne.
Under kvällen tar er fartyget på floden Garonne till Loupiac, i närheten av staden Cadillac.

Dag 3. Cadillac/Graves – Sauternes, (ca 35-50 km på cykel), svårighetsgrad 3 av 4.
Idag kan ni upptäcka vinområdet Sauternes, berömt för sina vita viner i världsklass. Ni börjar med att beundra utsikten från Sainte-Croix du Mont och besöker sedan målaren Henri de Toulouse-Lautrecs grav. Sedan följer ni den vindlande floden Ciron, vars iskalla vatten rinner ut i Garonneflodens varmare vatten. Då bildas under hösten den dimma som lägger sig över vinodlingarna och skapar det perfekta klimatet för de berömda Sauternesvinerna.
På er cykeltur passerar ni de berömda vingårdarna Château d’Yquem, Château Guiraud, Clos Haut Peyraguey m.m. 
Orten Cadillac, (som har gett namn åt det amerikanska bilmärket), ligger i regionen Graves, Bordeauxvinernas ursprungsområde. Det är en muromgärdad medeltida by i vinområdet Entre-Deux-Mers, mellan floderna Garonne och Dordogne.
Tillbaka ombord avgår MS Bordeaux på Garonnefloden till den majestätiska staden Bordeux. Ni får en fin vy över staden med Pont de Pierre, Place de la Bourse och det vackra hamnområdet som tar er till de tidigare handelsplatserna för vinet, Quai des Chartrons, numera fyllt av butiker och restauranger.

Dag 4. Bordeaux. Vilodag eller rundtur på cykel (ca 10 km), svårighetsgrad 1.
Ingen annan stad i världen har fått en så stor del av stadskärnan förklarat som världsarv av Unesco – 3 725 hektar med bara arkitektur, som anses vara
"en enastående urban och arkitektonisk ensemble" från 1700-talet. Gör en tur med cykel i denna cykelvänliga stad, eller till fots för att upptäcka alla dess pärlor. Sevärt är Capucinertorget där ni kan stanna för en kopp kaffe eller ett glas vitt med ostron, basilikan, Pont de Pierre, stadens första bro som byggdes på Napoleontiden m.m. Cykla genom Cité du vin, över Chaban Delmas-bron och Darwin ecosystem.
Vill ni göra en längre tur, så kan ni ta Roger Lapébies cykelväg till Créon och Sauveterre-en-Guyenne i vindistriktet Entre-Deux-Mers.

 Dag 5. Båtresa Bordeaux-Lamarque. På cykel runt vindistriktet Margaux-Médoc, (ca 42 km), svårighetsgrad 1 av 4.
 
På morgonen lämnar fartyget Bordeaux för att segla till Lamarque, i den berömda Médoc-regionen. Ni passerar vinslotten Château Lamothe Bergeron, Cru Bourgeois du Médoc och sedankommer de berömda vingårdarna en efter en; Maucaillou, Poujeaux, Rauzan Ségla, Palmer, Issan, Prieuré Lichine, Kirwan och sist men inte minst Château Margaux. Det finns många möjligheter till ett stopp för att provsmaka och kanske lära mer om Grand Cru klassificeringen och vinproduktionen.
Medan ni avnjuter er middag lägger fartyget ut för att ta er till andra sidan av Gironde, till  Bourg, en underbar liten stad, delvis byggd på klippor
 
Dag 6. Côtes de Bourg vinområde – Citadellet i Blaye, (ca 25-42 km på cykel). Svårighetsgrad 4 av 4
Området består av kullar täckta med vinodlingar, bestödda med sagoslott och herrgårdar. Ni har möjlighet att besöka t.ex. Château Monconseil-Gazin, Eyquem, Marquis du Vauban med flera.
I Blaye kan ni göra ett stopp i Citadellet, en Vauban-borg, byggt av Louis XIV, Solkungen och numera på UNESCO’s världsarvslista. Gör gärna ett besök under jord för att förstå borgens hela historia. Här har det passerat pilgrimer på väg till Santiago de Compostela alltsedan medeltiden. Färden går vidare på ett nedlagd järnvägsspår som nu är omgjord till cykelväg. Åter till Bourg via ”cornichen”, en lugn och vacker cykelväg. Tillbaka i Bourg kan ni friska upp er i det gamla tvätthuset. Under kväller seglar MS Bordeaux till Libourne/Fronsac vid Dordogne floden.

Dag 7. Vingårdarna i Libourne och Saint-Emilion. (Ca 20-40 km på cykel.) Svårighetsgrad 3 av 4.
Dagens börjar med ett besök i Libourne, där ni kan beundra de vackra husen, somliga från 1500-talet. Ni cyklar vidare genom det vackra landskapet på små ostörda vägar kantade av vinodlingar genom områdena Pomerol och Saint-Emilion. Den medeltida staden Saint-Emilion är på UNESCO’s världsarvlista, tillsammans med de omgivande vingårdarna med samma namn. På er fortsatta färd passerar ni ett stort antal av världens mest berömda vingårdar, såsom Cheval Blanc, La Dominique, Clos La Madeleine, Laroque, Gazin och Petrus. Ett paradis för cykel- och vinvänner!
 
Dag 8. Hemresa. Utcheckning och transfer till Bordeaux (ingår ej). Ankomst ca 10.00
 
Möjlighet erbjuds ombord att hyra el-cykel per dag vid ansträngande dagar.

Observera: Området runt Bordeaux är beroende av tidvattnet med dagliga variationer på upp emot 6 meter. Fartygets tidtabell är reglerad efter tidvattnet så långt möjligt men rederiet reserverar sig för ändringar i programmet.

Programmet genomförs med reservation för ändringar företagna av kaptenen, beroende på hög- eller lågvattenstånd, tidvatten eller andra händelser.

Ladda ner reseprogrammet här:

Vad kostar resan?

Priset gäller per person i svenska kronor

UTRESA: LÖRDAGAR

Pris per person
i svenska kronor  
4, 11, 18, 25 april
24, 31 oktober
2, 9, 16, 23, 30 maj
6, 13, 20, 27 juni
4, 11, 18, 25 juli
1, 8, 15, 22 augusti
3, 10, 17 oktober
29 augusti
5, 12, 19, 26 sept
2-bäddshytt nedre däck 10 750 kr 13 900 kr 15 100 kr
Junior svit nedre däck 13 900 kr 17 150 kr 18 200 kr
2-bäddshytt övre däck 12 800 kr 16 100 kr 17 100 kr
Enkelhytt nedre däck
= dubbel för eget bruk
15 600 kr 18 900 kr 19 950 kr
Enkelhytt övre däck 15 100 kr 18 300 kr 19 400 kr
Cykelhyra, 21 vx 950 kr 950 kr 950 kr
Elcykel 1 950 kr 1 950 kr 1 950 kr
Guidade cykelturer 1 750 kr 1 750 kr 1 750 kr
Bussstransfer t/r Bordeaux centrum -fartyget 550 kr 550 kr 550 kr
Cykel & Båt Bordeaux ca 170-287 km cykling (klicka för större bild)

Allt detta ingår i resans pris:

Chateau Margaux Chateau Margaux
  • Resa med MS Bordeaux enligt program med inkvartering i hytt av vald kategori,  utsides hytt med dusch/wc.
  • 7 x helpension från middag dag 1 t o m frukost dag 8.
  • Frukostbuffé, möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord, 3-rätters middag
  • Lakan och handdukar, daglig städning av hytten.
  • Kartor och daglig information av reseledning ombord på engelska.
  • Cyklingen är s.k. ”halvguidad”, dvs guiden cyklar inte med er utan finns till hands på telefon i området om ni har problem eller frågor
  • GPS-utrustning och fri GPS. Deposition 100 Euro
  • Guidade cykelturer, mot tillägg
  • Kaffe och the dagligen fram till 16.00
  • Hamn, sluss och broavgifter

I priset ingår ej drycker till maten, ev entréavgifter, dricks till personalen ombord (frivilligt), resa till/från fartyget.
Transfer mot tillägg.

Våra uthyrningscyklar

Cyklarna är 21-växlade unisex med handbroms och cykelväska. Även elcyklar.
Unisex gelsadlar. Medtag egen hjälm, ej hjälmtvång i Frankrike men rekommenderas.
GPS-utrustning erbjuds ombord.        

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.

Unisex cykel 21 växlar
Herrcykel 21 växlar
Elcykel