Floden Elbe
med M/S Florentina
2020


 

För er som uppskattar konceptet med cykel & båt finns ännu ett spännande resmål - Floden Elbe i Tjeckien med utflykt till Prag!

Ni bor bekvämt på en flodbåt, cyklarna finns med ombord, ni har er hytt hela veckan, inget bagage att packa, ni äter och sover ombord, fartyget förflyttar sig under dagen medan ni cyklar till nästa stopp. Skulle ni inte vilja cykla en dag, så åker ni helt enkelt med fartyget istället.

Tjeckien är en liten republik i hjärtat av Europa. Här finns idylliska små byar, slott och borgar och medeltida arkitektur.
Resan börjar och slutar i Brandys nad Labem, en charmig liten stad med ett vackert slott. 
Denna resa har ganska korta etapper och ni får också möjlighet att besöka Prag på en bussutflykt (ingår). 

Det tjeckiska köket är mustigt och de lokala ölsorterna är uppskattade även utomlands.
Varje dag serveras frukostbuffé ombord, samt 3-rätters middag. Eftermiddagskaffe/the med kakor. Möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord.

M/S Florentina
är ett komfortabelt och trevligt mellanklassfartyg, byggt 1980 och komplett renoverat 2008-2014. Den tjeckiska kökschefen lagar lokala rätter som serveras i restaurangen. Ombord finns bar, en liten lounge, en panoramasalong på övre däcket samt ett soldäck med solstolar.
Det finns 46 hytter för max 86 passagerare. 16 tvåbäddshytter på övre däck
ca 10 kvm och 4 enkelhytter ca 8 kvm, alla med fransk balkong öppningsbara fönster. På huvuddäck finns 24 tvåbäddshytter, ca 10 kvm samt 2 enkelhytter,
ca 8 kvm. Hytterna på huvuddäck har fönster, ej öppningsbara. Alla hytter har sängarna på golvet (ej våningssängar). Samtliga hytter är utsides, har dusch och wc, hårtork, TV, kassafack, och aircondition. Wifi finns ombord och fungerar på delar av sträckan.
Kategori Eco betyder att hytterna ligger i fören eller aktern på fartyget och visst motorljud kan förekomma
Längd 80 m, bredd 9,6 m, djup 1,5 m, tjeckisk flagg, max 86 passagerare.
Valutan ombord är Euro, Visa och Mastercard går bra. Specialkost kan fås mot förhandsanmälan och tillägg.

Cyklingen
är lätt till medelsvår, passande cyklister med normalkondition. Mestadels på asfalterade cykelvägar, eller lätt trafikerade mindre vägar. Vissa kortare sträckor på mer trafikerade vägar. Mestadels platt terräng, med några mindre backar.

Utresa
Tisdagar 23/6, 30/6, 7/7,  14/7, 21/7, 28/7,  4/8 samt 11/8 2020

Resa hit 
Närmsta internationella flygplats är Prag.Transfer från Prags flygplats till MS Florentina ingår, ca 15.00.
Flygbiljetter bokar ni enklast och billigast själva via nätet. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.

Ladda ner reseprogrammet här

Pris: fr 7 800 kr/person
 

Däckplan M/S Florentina (klicka för större bild)

M/S Florentina
 

Program

Utresedag: Tisdagar (juli-augusti)
23/6, 30/6, 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8 2020

Dag 1. Individuell resa till Prag och Brandys nad Labem.
Ombordstigning på MS Florentina från 16.00. Ca 15.00 kommer det att finnas en transfer från flygplatsen i Prag via järnvägsstationen och till fartyget. Resan tar ca 75 min.

Dag 2. Brandys - Nymurk. Båtresa + ca 35 km på cykel
Ni börjar ert cykeläventyr med att cykla från Brandys till den vackra staden vid Elbe, Nymburk. Staden grundades kring 1275 av Ottokar II av Böhmen. Här finns en vacer bro över Elbe, byggd 1912. I Gamla stan finns många intressanta byggnader och monument. MS Florentina tar er tillbaka till Bradnys.
 
Dag 3. Båtresa Brandys - Melnik. På cykel längs Vitavafloden från Melnik till Nelahozeves och tillbaka, ca 52 km. 
Tidigt på moargonen kastar vi loss för att segla till den kungliga staden Melnik. Ni tar era cyklar och cyklar först till Veltrusy park med många skulpturer och paviljonger. Vidare till Nelahozeves slottet, som är ett av de mest kända renässansslotten i Böhmen och även kallas "Tjeckiens lilla Louvre". Möjlighet att besöka Antonin Dvoraks födelsehus. På cykel tillbaka till Melnik där MS Florentina väntar.
 
Dag 4. Båtresa Melnik - Roudnice - Litomerice. På cykel Melnik - Roudnice, ca 26 km.
På förmiddagen kan ni upptäcka den charmiga staden Melnik med dess pastellfärgade fasader.  Ni kan besöka slottet som blickar ut över Elbe, där floden flyter samman med Vlatwa. Ni fortsätter på cykel längs Elbe via Vlineves, Racice och Dobrin till Roudnice, som är dagens slutmål. Ni går åter ombord MS Florentina som avgår 18.00 mot Litomerice.

Dagen står till ert förfogande efter fritt val. Ni har möjlighet att följa med på en guidad stadsvandring (mot tillägg) i Litomerice, en av Tjeckiens vackraste städer. Här ser ni vackra, färgglada gotiska renässans och barockbyggnader, inramade av en välbevarad stadsmur. Stephansdomen, ett utbrett historiskt tunnelsystem samt biskopsresidenset är andra sevärdheter. Ni kan göra en cykeltur till Teresienstadt, ca 10 km t/r eller till Usti, ca 53 km t/r. MS Florentina ligger i Litomerice över natt.
 
Dag 5. Litomerice, vilodag eller cykeltur till Usti och tillbaka, ca 53 km.
Dagen står till ert förfogande att se den vackra staden Litomerice, en av Tjeckiens vackraste städer med byggnader i gotisk, renässans och barockstil. Sevärdheter är barockkyrkan St Stephen, det historiska tunnelsystemet och biskopspalatset. Möjlighet att göra ett besök iTheresienstadt, minnesmärket över koncentrationslägret ligger endast 5 km bort. De som vill göra en längre cykeltur cyklar tilll Usti i Elbedalen, via Böhmiska porten och den gamla slottsruinen Schreckstein. MS Florentina ligger över natt i Litomerice.

Dag 6. Båtresa Litomerice - Melnik - Brandys nad Labem. På cykel Melnik - Brandys nad Labem, ca 30 km
MS Florentina tar er till baka till Melnik. Där tar ni era cyklar och cyklar genom skogar, stillsamma våtlandskap och små byar. Cykelvägen går mestadels lägns floden men också på mindra landsvägar, tills ni når Brandys nad Labem.

Dag 7. Bussutflykt till Prag (ingår)
Avresa efter frukot till Prag. Prag som är huvudstad och största stad i Tjeckien Staden har drygt 1,2 miljoner invånare.  Sedan 1992 har stadens gamla centrum varit upptaget på Unescos världsarvslista.
Prag ligger i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen, som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare, som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke, föddes i Prag.
Åter till MS Florentina med buss på eftermiddagen.

Dag 8. Hemresa
Utcheckning efter frukost, senast 09.30. Kl 08.00 transfer till flygplatsen och järnvägsstation. Restid ca 75 min.
 
Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.
 

Vad kostar resan?

Priset gäller per person i svenska kronor

UTRESA: Tisdagar 2020

Pris per person
 
Samtliga datum
2-bäddshytt Eco Huvuddäck   7 800 kr
2-bäddshytt Huvuddäck   9 200 kr
2-bäddshytt Övre däck med fransk balkong  11 400 kr
Enkelhytt Huvuddäck  12 450 kr
Enkelhytt Övre däck med fransk balkong 14 600 kr
Dubbelhytt för eget bruk + 50%
Cykelhyra     850 kr
Elcykel  1 900 kr
Cykel & Båt Prag - Melnik - Litomerice - Prag

Allt detta ingår i resans pris:

  • Transfer från flygplatsen i Prag tur och retur fartyget. Obs: inte individuell transfer utan uppsamling sker på angivna tider.
  • Del i utsideshytt i vald kategori
  • Helpension med frukostbuffet, lunchpaket alt. enkel lunch om man stannar ombord, Kaffe/the på eftermiddagen, 3-rätters middag
  • Välkomstdrink.
  • Bussutflykt till Prag dag 7
  • Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
  • Daglig information av reseledningen ombord, på engelska.
  • Kartmaterial på engelska för cykling på egen hand, 1 st/hytt. GPS-koordinater
  • Hamn, sluss och passageraravgifter.
I priset ingår ej drycker till maten, ev entréer och utflykter, resan till och från Prag, dricks till personalen ombord (frivilligt) 

Våra uthyrningscyklar

Cyklarna är av hög standard, 7-växlade unisex från Velo de Ville med hand- och fotbroms. Även elcyklar finns att hyra. Cykelförsäkring ingår. Elcykel finns att hyra.
Cykelväska medföljer.

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Ta med egen hjälm.