Elbe & Moldau
med M/S Florentina
2019


 

För er som uppskattar konceptet med cykel & båt finns ännu ett spännande resmål - Prag och Tjeckien med floderna Elbe och Moldau!

Ni bor bekvämt på en flodbåt, cyklarna finns med ombord, ni har er hytt hela veckan, inget bagage att packa, ni äter och sover ombord, fartyget förflyttar sig under dagen medan ni cyklar till nästa stopp. Skulle ni inte vilja cykla en dag, så åker ni helt enkelt med fartyget istället. Här finns idylliska små byar, slott och borgar och medeltida arkitektur.

Denna resa har ganska korta etapper och mycket tid att på egen hand besöka Prag.
Huvudstaden Prag, som ofta kallas den gyllene staden eller staden med hundra torn, är utgångspunkt för vår resa och vi kan bekanta oss med den fantastiska gamla stadskärnan, då vårt fartyg M/S Florentina ligger för ankar inte långt från Karlsbron i centrala Prag. Det tjeckiska köket är mustigt och de lokala ölsorterna är uppskattade även utomlands.

Varje dag serveras frukostbuffé ombord, samt 3-rätters middag. Eftermiddagskaffe/the med kakor. Möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord.

M/S Florentina
är ett komfortabelt och trevligt mellanklassfartyg, byggt 1980 och komplett renoverat 2008-2014. Den tjeckiska kökschefen lagar lokala rätter som serveras i restaurangen. Ombord finns bar, en liten lounge, en panoramasalong på övre däcket samt ett soldäck med solstolar.
Det finns 46 hytter för max 86 passagerare. 16 tvåbäddshytter på övre däck
ca 10 kvm och 4 enkelhytter ca 8 kvm, alla med fransk balkong öppningsbara fönster. På huvuddäck finns 24 tvåbäddshytter, ca 10 kvm samt 2 enkelhytter,
ca 8 kvm. Alla hytter har sängarna på golvet (ej våningssängar). På huvuddäck går fönstren inte att öppna. Samtliga hytter är utsides, har dusch och wc, hårtork, TV, kassafack, och aircondition. Wifi finns ombord och fungerar på delar av sträckan.
Kategori Eco betyder att hytterna ligger i fören eller aktern på fartyget och visst motorljud kan förekomma
Längd 80 m, bredd 9,6 m, djup 1,5 m, tjeckisk flagg, max 86 passagerare.
Valutan ombord är Euro, Visa och Mastercard går bra. Specialkost kan fås mot förhandsanmälan och tillägg.

Cyklingen
är lätt till medelsvår, passande cyklister med normalkondition. Mestadels på asfalterade cykelvägar, eller lätt trafikerade mindre vägar. Vissa kortare sträckor på mer trafikerade vägar. Mestadels platt terräng, med några mindre backar.

Utresa
Lördagar 6/7, 13/7, 20/7, 27/7,  3/8 samt 10/8 2019

Resa hit 
Närmsta internationella flygplats är Prag. Flygbiljetter bokar ni enklast och billigast själva via nätet. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.

Ladda ner reseprogrammet här

Pris: fr 7 525 kr/person
Sänkt pris 3 aug - 7 800 kr!

Däckplan M/S Florentina (klicka för större bild)

M/S Florentina
 

Program

Utresedag: Lördagar (juli-augusti)
6, 13, 20 och 27 juli samt 5 och 10 augusti 2019

Dag 1. Individuell resa till Prag.
Ombordstigning på MS Florentina från 16.00.
Efter välkomstdrink och middag kan ni ta en promenad över Karlsbron och beundra den vackert upplysta Pragborgen. MS Florentina ligger ca 1 km från Karlsbron. 
 
Dag 2. Prag – Kralupy (ca 27 km)
På förmiddagen erbjuds en guidad stadsvandring (mot tillägg). Kl 12.00 är det utlämning av cyklarna och ni kan börja er första cykeldag.  Ni cyklar längs med Moldau över Troja till Klecanky och sedan Drasty och Vodochody till dagens mål Kralupy, där ert fartyg väntar från ca 17.00.
 
Dag 3. Kralupy – Melnik. (ca 28 km på cykel),
båttur till Litomerice/Leitmeritz

Idag fortsätter ni er cykeltur längs med Moldau till Nelahozeves. Möjlighet att besöka Antonin Dvoraks födelsehus samt ett av de vackraste renässansslotten i Böhmen.  Vidare förbi Veltrusky parken, med många skulpturer och paviljonger fram till den kungliga staden Melnik. Vid 13-tiden går ni åter ombord och fortsätter med ert fartyg på Elbe till Litomerice.
 
Dag 4. Litomerice
Dagen står till ert förfogande efter fritt val. Ni har möjlighet att följa med på en guidad stadsvandring (mot tillägg) i Litomerice, en av Tjeckiens vackraste städer. Här ser ni vackra, färgglada gotiska renässans och barockbyggnader, inramade av en välbevarad stadsmur. Stephansdomen, ett utbrett historiskt tunnelsystem samt biskopsresidenset är andra sevärdheter. Ni kan göra en cykeltur till Teresienstadt, ca 10 km t/r eller till Usti, ca 53 km t/r. MS Florentina ligger i Litomerice över natt.
 
Dag 5. Litomerice – Roudnice – Mlcechvosty.
På cykel Roudnice – Melnik – Mlcechvosty (ca 40 km)

Tidigt på morgonen kastar vi loss för att segla till Roudnice. Här tar ni era cyklar och går iland för att cykla längs med Elbe, via Dobin, Racice och Vlineves och kommer åter till den vackra staden Melnik. Här finns nu möjlighet att följa med på en guidad stadsvandring (mot tillägg). Från slottshöjden ser ni hur Moldau och Elbe flyter samman.  Vidare med båt till Mlcechvosty, ankomst ca 16.30.

Dag 6. Mlcechnovsty – Prag, ca 40 km
Dagens cykeltur tar er via Veltrusky Park, Nelahozeves, Krapuly och Drasty till Prag. Kanske vill ni istället njuta av livet ombord, fartyget ankommer till Prag ca 15.30. Resten av dagen står till fritt förfogande att njuta av Prag som är huvudstad och största stad i Tjeckien Staden har drygt 1,2 miljoner invånare.  Sedan 1992 har stadens gamla centrum varit upptaget på Unescos världsarvslista.
Prag ligger i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen, som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare, som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke, föddes i Prag.

Dag 7. Prag.
Cykeltur till Zbaslav och åter (ca 30 km)

Njut av Prag, ströva i gränderna och ta en kopp kaffe på torget i Gamla stan. Om ni vill cykla, kan ni besöka slottet Zbaslava som ligger uppströms floden Vlata. Fartyget ligger kvar i Prag under natten.

Dag 8. Hemresa
Utcheckning efter frukost .
 
Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.

 

Vad kostar resan?

Priset gäller per person i svenska kronor

UTRESA: Lördagar 2019

Pris per person
 
Samtliga datum
2-bäddshytt Eco Huvuddäck   7 525 kr
2-bäddshytt Huvuddäck   8 800 kr
2-bäddshytt Övre däck med fransk balkong  11 075 kr
Enkelhytt Huvuddäck  11 500 kr
Enkelhytt Övre däck med fransk balkong 13 750 kr
Dubbelhytt för eget bruk + 50%
Cykelhyra     800 kr
Elcykel  1 750 kr
Cykel & Båt Prag - Melnik - Litomerice - Prag

Allt detta ingår i resans pris:

  • Del i utsideshytt i vald kategori
  • Helpension med frukostbuffet, lunchpaket alt. enkel lunch om man stannar ombord, Kaffe/the på eftermiddagen, 3-rätters middag
  • Välkomstdrink.
  • Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
  • Daglig information av reseledningen ombord, på engelska.
  • Kartmaterial på engelska för cykling på egen hand, 1 st/hytt.
  • Hamn, sluss och passageraravgifter.
I priset ingår ej drycker till maten, ev entréer och utflykter, resan till och från Prag, dricks till personalen ombord (frivilligt) 

Våra uthyrningscyklar

Cyklarna är av hög standard, 7-växlade unisex från Velo de Ville med hand- och fotbroms. Även elcyklar finns att hyra. Cykelförsäkring ingår.
Cykelväska medföljer.

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Ta med egen hjälm.