Holland - norra turen 2023
med MS Serena 

 

Holland- Norra turen

Kan man tänka sig ett mer idealiskt område för cykling än Holland? Inga backar, gott om vatten och sandstränder, tätt mellan byarna och trevliga människor. Holland har ett väl utvecklat och skyltat nätverk av cykelvägar och vattenvägar. Vi förknippar också Holland med väderkvarnar, blommor, cyklister och mycket mera.
 
I Holland har vi valt att göra en kombination av cykel och båt. Ni bor bekvämt på en flodbåt, cyklar finns med ombord, ni har era hytter hela veckan, inget bagage att packa, ni äter och sover ombord, fartyget förflyttar sig under dagen medans ni cyklar till nästa stopp. Skulle ni inte vilja cykla en dag, så åker ni helt enkelt med fartyget istället. Ni cyklar på egen hand, varje dag håller reseledningen ombord information om programmet och cykelvägarna. När ni återvänder till fartyget träffar ni era reskamrater som oftast kommer från många olika håll i världen.
 
Vår resa går i den norra delen av Holland, med start och slut i Amsterdam. Vi färdas genom det s.k. polderlandskapet som skapats när havet stängdes av genom fördämningar. Vi färdas över Ijsselmeer och kommer till små ostörda byar. Området präglas av gamla holländska traditioner. Genom ett landskap som tidigare var vatten- och träskmark, men som alltsedan 1800-talet framgångsrikt dränerats med hjälp av väderkvarnar.

M/S Serena
Vårt fartyg M/S Serena är en hemtrevlig och bekväm flodbåt, med restaurang, salong och bar. Hiss finns ombord. Här finns ett soldäck med solstolar och plats för cyklarna.
Fartyget är 90 m långt, 9,90 meter brett och kan ta 102 passagerare i 35 hytter på huvuddäck och 18 hytter på Övre däck. Hytterna  (ca 8-9m2) har 2 separata sängar på golvet, alla hytter har öppningsbara fönster, dusch och wc samt ventilation.
Språket ombord är tyska och engelska.  
Fartyget seglar under holländsk flagg.

Utresa
Varje lördag från 25 mars t o m 7 oktober 2023.

Resa hit:  
Närmsta flygplats är Amsterdam Schiphol. Tåg finns mellan flygplatsen och centralstationen var 15 minut, ca 7€ enkel väg tar ca 20 minuter.
Fartygets anläggningsplats är ganska nära centralstationen, ca 300-700 m.
Mellan Sverige och Amsterdam finns utmärkta tåg och bussförbindelser.
Kommer du med bil finns parkeringsmöjligheter, hör med oss för pris.
Det går bra att ta med egna cyklar ombord, mot en avgift.
Flygbiljetter och tågbiljetter bokar ni enklast och billigast själva via nätet.

Ladda ner reseprogrammet för 2023 här:

Pris: fr 6 800 kr/person
2023

Däckplan M/S Serena (Klicka för större bild)

Se filmen om M/S Serena. (3 min 19 sek)

Program

Avresedatum: Lördagar från 25 mars t o m
7 oktober 2023

Dag 1. Lördag -  Individuell anslutning till Amsterdam
Ombordstigning på M/S Serena, som väntar vid kaj i Amsterdam kl 15.00. Ni får era hytter och sedan är det välkomstdrink och information, följt av middag. M/S Serena lämnar Amsterdam kl 17.30 och går mot Hoorn, en vacker stad med en mycket gammal stadskärna.
 
Dag 2. Söndag - På cykel Hoorn – Enkhuizen (ca 20-26 km)
I Hoorn finns många hus bevarade från 1600-talet. När ni har besökt denna intressanta stad cyklar ni vidare till Enkhuizen, längs med IJsselmeer. Under 1600-talet var Enkhuizen en av Hollands rikaste städer. Staden vann makt och inflytande genom att vara medlem i VOC (Ostindiska kompaniet). Enkhuizens rika historia märks än idag när man vandrar genom stadskärnan med dess patricierhus, kanaler, kyrkor, stadsmur och hamnar.
 
Dag 3. Måndag - Båtfärd Enkhuizen – Lemmer
Rundtur med cykel ca 32-42 km
Fartyget korsar innanhavet Ijsselmeer, den insjö i Nederländerna som uppstod genom uppförandet av den dammbyggnad i Zuiderzee som var en vik av Nordsjön. Insjön ligger något under havsnivån, och har en yta på 1100 km2. Ni går iland i Lemmer och tar era cyklar för en rundtur i omgivningarna och i den historiska staden Lemmer med många vackra hus.
 
Dag 4. Tisdag - På cykel Lemmer – Stavoren (ca 33-48 km)
Båtfärd Stavoren – Oudeschild på ön Texel

Ni börjar med att cykla till sjön Sondeler Leien, sedan vidare genom ett skogsområde och Mokkebank fågelreservat, till Roode Klif i Stavoren. Här går ni ombord på MS Serena för färd till ön Texel och Oudeschild.
 
Dag 5. Onsdag - Cykeltur på Texel 31-49 km)
Båtfärd Oudeschild – Den Helder

Rundtur med cykel på denna ö som är den största av de holländska nordsjööarna. Det finns många alternativ till rundturer, alltifrån 29 km och upp till 70 km.  På ön finns ett ölbryggeri som ni kan besöka. Ca 18.00 avgår MS Serena till Den Helder på fastlandet.

Dag 6. Torsdag - På cykel Den Helder  via Saint Maaartensvlotburg till Alkmaar (ca 27-57 km)
Dagens cykeltur går genom dynerna till Alkmaar. Möjlighet finns att gå ombord på M/S Serena i St. Maartensvlotburg och åka med resten av sträckan fram till Alkmaar. Alternativt kan ni börja cykelturen i St. Martensvlotbrug och cykla till Alkmaar.

Dag 7. Fredag - Båtfärd Alkmaar – Wormerveer
På cykel Wormerveer – Amsterdam (ca 35 km)

På morgonen kan ni besöka ostmarknaden i Alkmaar (ca april –september). Sedan avfärd med M/S Serena till Wormerveer.  På cykel mot Amsterdam via Zaandam. Besök gärna friluftsmuseet Zaanse Schans med väderkvarnar, ostmejeri och gamla fina byggnader. På kvällen har ni möjlighet att följa med på en sightseeingtur på Amsterdams kanaler (bokas och betalas ombord.)

Dag 8. Lördag - Hemresa
Efter frukost är det dags att ta farväl av reskamrater och personalen ombord.

Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.

Vad kostar resan?

Priset gäller per person i svenska kronor.
UTRESA: LÖRDAGAR 2023


25 mars
7 okt   
1 april 
30 sept
8 april,
23 sept
15, 22, 29 april,
9 & 16 sept 
varje
lördag
6 maj -2 sept
2-bäddshytt
Huvuddäck

6 800 kr     
8 000 kr 8 600 kr    9 750 kr 11 500 kr
2-bäddshytt
Övre däck
8 600 kr 9 750 kr

10 300 kr  
11.500 kr 12 650 kr
2-bäddshytt
för eget bruk + 50%
- - - - -
Cykelhyra 950 kr    950 kr    950 kr    950 kr    950 kr
Elcykel 2 200 kr
2 200 kr   
2 200 kr 2 200 kr 2 200 kr

Ett begränsat antal enkelhytter finns utan tillägg (ca 6 kvm)
en på Övre däcket och 2 på Huvuddäck.

Allt detta ingår i resans pris:

Cykel & Båt Norra Holland
  • Del i utsideshytt i vald kategori, hytt med dusch o wc
  • 7 x helpension, från middag dag 1 t o m frukost dag 8.
    Frukost, möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord, eftermiddagskaffe, 3-rätters middag
  • Välkomstdrink med information.
  • Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
  • Kartor, broschyrmaterial, vägbeskrivningar och daglig information på engelska/tyska av  reseledningen ombord.
  • GPS-koordinater
  • Hamn, sluss och passageraravgifter.

I priset ingår inte: drycker till maten, resa tur och retur Amsterdam, entréavgifter och utflykter, ev. färjeavgifter samt dricks till personalen ombord.

Våra uthyrningscyklar i Holland med MS Serena

Cyklarna är av hög standard, 7-växlade unisex med hand- och fotbroms, alternativt endast handbroms.
Alla cyklar är utrustade  med cykelväska, ett litet reparationsset med cykelpump och ett lås per hytt. Även elcyklar finns att tillgå. Cykelförsäkring ingår. 

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Ta med egen hjälm för er säkerhet.