Holland - norra turen 2024 
med MS Serena 

 

Holland- Norra turen

Kan man tänka sig ett mer idealiskt område för cykling än Holland? Inga backar, gott om vatten och sandstränder, tätt mellan byarna och trevliga människor. Holland har ett väl utvecklat och skyltat nätverk av cykelvägar och vattenvägar. Vi förknippar också Holland med väderkvarnar, blommor, cyklister och mycket mera.
 
I Holland har vi valt att göra en kombination av cykel och båt. Ni bor bekvämt på en flodbåt, cyklar finns med ombord, ni har era hytter hela veckan, inget bagage att packa, ni äter och sover ombord, fartyget förflyttar sig under dagen medans ni cyklar till nästa stopp. Skulle ni inte vilja cykla en dag, så åker ni helt enkelt med fartyget istället. Ni cyklar på egen hand, varje dag håller reseledningen ombord information om programmet och cykelvägarna. När ni återvänder till fartyget träffar ni era reskamrater som oftast kommer från många olika håll i världen.
 
Vår resa går i den norra delen av Holland, med start och slut i Enkhuizen. Vi färdas genom det s.k. polderlandskapet som skapats när havet stängdes av genom fördämningar. Vi färdas över Ijsselmeer och kommer till små ostörda byar. Området präglas av gamla holländska traditioner. Genom ett landskap som tidigare var vatten- och träskmark, men som alltsedan 1800-talet framgångsrikt dränerats med hjälp av väderkvarnar.

M/S Serena
Vårt fartyg M/S Serena är en hemtrevlig och bekväm flodbåt, med restaurang, salong och bar. Här finns ett soldäck med solstolar och plats för cyklarna.
Fartyget är 90 m långt, 9,90 meter brett och kan ta 99 passagerare i 33 hytter på huvuddäck och 18 hytter på Övre däck. Hytterna  (ca 8-9m2) har 2 separata sängar på golvet. Huvuddäck finns dessutom 2 Juniosviter på ca 12 m2 med dubbelsäng 1,40x2 m. Alla hytter har öppningsbara fönster, dusch och wc samt ventilation.
Språket ombord är tyska och engelska.  
Fartyget seglar under holländsk flagg.

Utresa
Varje lördag från 23 mars t o m 5 oktober 2024.

Resa hit:  
Närmsta flygplats är Amsterdam Schiphol. Tåg finns mellan flygplatsen och centralstationen i Amsterdam var 15 minut, ca 7€ enkel väg tar ca 20 minuter.
Fartygets ligger i Enkhuizen, nära järnvägsstationen. Tåg från /till Amsterdamtar ca 1 timma.
Mellan Sverige och Amsterdam till Enkhuizen finns utmärkta tåg och bussförbindelser.
Kommer du med bil finns gratis parkeringsmöjligheter vid stationeni Enkhuizen.
Det går bra att ta med egna cyklar ombord, mot en avgift.
Flygbiljetter och tågbiljetter bokar ni enklast och billigast själva via nätet.

Ladda ner reseprogrammet för 2024 här:

Pris: fr 8 750 kr/person
2024

 

Däckplan M/S Serena (Klicka för större bild)

Se filmen om M/S Serena. (3 min 19 sek)

Program

Avresedatum:

Lördagar från 23 mars t o m 5 oktober 2024.

Dag 1. Lördag - Individuell anslutning till Enkhuizen
Ombordstigning på MS Serena, som väntar vid kaj i Enkhuizen från kl 16.00. Ni får era hytter och sedan är det välkomstdrink och information, följt av middag. Enkhhuizen är en idyllisk hamnstad vid innanhavet Ijsselmeer, 
 
Dag 2. Söndag - Cykeltur runt Enkhuizen (ca 29-36 km)
Under 1600-talet var Enkhuizen en av Hollands rikaste städer. Staden vann makt och inflytande genom att vara medlem i VOC (Ostindiska kompaniet). Enkhuizens rika historia märks än idag när man vandrar eller cyklar genom stadskärnan med dess patricierhus, kanaler, kyrkor, stadsmur och hamnar. Besök gärna  Zuiderzeemuséet. På 1800-talet växte olika europeiska byar till konstnärsbyar. Volendam, Urk, Katwijk och Domburg är välkända exempel på detta. Beundra konstverk från denna och mer än 40 andra europeiska byar i den imponerande salongen. Sedan rekommenderar vi en cykeltur längs Ijsselmeer med stopp i de små gemytliga byarna. Åter till fartyget i Enkhuizen.
Vill ni göra ett besök i Amsterdam så går tågen var 30. min, tar ca en timma.
 
Dag 3. Måndag - Båtfärd Enkhuizen – Lemmer
Rundtur med cykel ca 33-41 km
Fartyget korsar innanhavet Ijsselmeer, den insjö i Nederländerna som uppstod genom uppförandet av den dammbyggnad i Zuiderzee som var en vik av Nordsjön. Insjön ligger något under havsnivån, och har en yta på 1100 km2. Ni går iland i Lemmer och tar era cyklar för en rundtur i omgivningarna och i den historiska staden Lemmer med många vackra hus.
 
Dag 4. Tisdag - På cykel Lemmer – Stavoren (ca 32-41 km)
Båtfärd Stavoren – Oudeschild på ön Texel

Ni börjar med att cykla till sjön Sondeler Leien, sedan vidare genom ett skogsområde och Mokkebank fågelreservat, till Roode Klif i Stavoren. Här går ni ombord på MS Serena för färd till ön Texel och Oudeschild.
 
Dag 5. Onsdag - Cykeltur på Texel 29-49 km)
Båtfärd Oudeschild – Den Helder

Rundtur med cykel på denna ö som är den största av de holländska nordsjööarna. Det finns många alternativ till rundturer, alltifrån 29 km och upp till 70 km.  På ön finns ett ölbryggeri som ni kan besöka. Ca 18.00 avgår MS Serena till Den Helder på fastlandet.

Dag 6. Torsdag - På cykel från Den Helder via Saint Maartensvlotbrug till Alkmaar (ca 27-57 km)
Dagens cykeltur går genom dynerna till Alkmaar. Möjlighet finns att gå ombord på MS Serena i St. Maartensvlotbrug och åka med resten av sträckan fram till Alkmaar. Alternativt kan ni börja cykelturen i St. Martensvlotbrug och cykla till Alkmaar.

Dag 7. Fredag - Båtfärd Alkmaar – Wormerveer
På cykel Wormerveer – Enkhuizen (ca 55 km)

På morgonen avfärd med MS Serena till Wormerveer. På cykel mot Volendam via Zaandam. Besök gärna friluftsmuseet Zaanse Schans med väderkvarnar, ostmejeri och gamla fina byggnader. Sedan kommer ni förbi Katwoude där ni kan studera hur man göra den berömda Goudaosten och de typiska holländska träskorna. Volendam är en typisk fiskeby med fina små stugor. I Hoorn finns många hus bevarade från 1600-talet, som är värt att titta på innan ni åter går ombord på MS Serena.

Dag 8. Lördag - Hemresa
Tidig morgon tar er MS Serena från Hoorn till Enkhuizen. Efter frukost är det dags att ta farväl av reskamrater och personalen ombord.

Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.

Vad kostar resan?

Priset gäller per person i svenska kronor.
UTRESA: LÖRDAGAR 2024

23, 30 mars
5 okt   
6, 13 april 
21, 28 sept
20, 27 april,
7, 14 sept
varje
lördag
4 maj -31 aug
2-bäddshytt
Huvuddäck
8 750 kr     
9 950 kr 11 300 kr 13 200 kr
Juniorsvit Huvuddäck
Dubbelsäng
9 400 kr 10 700 kr 11 900 kr 13 800 kr
2-bäddshytt
Övre däck
10 700 kr 11 900 kr
13 200 kr  
14 950 kr
2-bäddshytt
för eget bruk + 50%
- - - -
Cykelhyra 1 250 kr  1 250 kr 1 250 kr 1 250 kr
Elcykel 2 650 kr 2 650 kr    2 650 kr 2 650 kr

Ett begränsat antal enkelhytter finns utan tillägg (ca 6 kvm)
en på Övre däcket och 2 på Huvuddäck.

Allt detta ingår i resans pris:

Cykel & Båt Norra Holland
  • Del i utsideshytt i vald kategori, hytt med dusch o wc
  • 7 x helpension, från middag dag 1 t o m frukost dag 8.
    Frukost, möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord, eftermiddagskaffe, 3-rätters middag
  • Välkomstdrink med information.
  • Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
  • Kartor, broschyrmaterial, vägbeskrivningar och daglig information på engelska/tyska av  reseledningen ombord.
  • GPS-koordinater
  • Hamn, sluss och passageraravgifter.

I priset ingår inte: drycker till maten, resa tur och retur Amsterdam, entréavgifter och utflykter, ev. färjeavgifter samt dricks till personalen ombord.

Våra uthyrningscyklar i Holland med MS Serena

Cyklarna är av hög standard, 7-växlade unisex med hand- och fotbroms, alternativt endast handbroms. Ange önskemål.
Alla cyklar är utrustade  med cykelväska, ett litet reparationsset med cykelpump och ett lås per hytt. Även elcyklar finns att tillgå. Cykelförsäkring ingår. 

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Ta med egen hjälm för er säkerhet.