Piemonte 

Italiens trädgård
2024

Piemonte ligger i norra Italien, gränsande till Frankrike och Schweiz.
Denna region tillhörde den kungliga ätten Savoia, som regerade i Italien från landets enande 1861 fram till abdikationen 1946.

Piemonte är känt för sin goda mat och lockar matentusiaster från hela världen. Här finns inte minst tryffel, samt ost, hasselnötter, choklad  m.m. Bland de kända vinerna finner vi bland annat Barolo och Barbera.

Böljande kullar täckta med vinodlingar, med de majestätiska alperna i bakgrunden väntar er på denna resa. Utgångspunkt för er cykelvecka är staden Torino  (Turin) även kallad "lilla Paris" och rutten för er till små medeltida byar, kända vinorter och kulinariska centra. Detta område är ett paradis för alla som gillar goda viner, god mat och ett vackert landskap.
 
Cyklingen är medelsvår/utmanande
Cyklingen går i ett kuperat landskap på cykelvägar och svagt trafikerade småvägar. De första två etapperna är det ganska platt, därefter blir det mer kuperat. På sträckan Bra över Barolo till Alba, dag 4,  får ni räkna med en hel del uppförsbackar. I närheten av städerna blir det givetvis mer trafikerat. 
En elcykel kan underlätta!
Total sträcka 295 km Torino - Torino.

Hotell:
Ni bor på 3- och 4-stjärniga hotell med frukost.
Resstart lördagar 23 mars  – 12 oktober 2024
Resstart = första övernattningen. Resan sker på egen hand.

Resa hit:  
Närmsta flygplatser är Torino och Milano.
 
Flyger ni till Milano tar tågresan till Torino ca en timma med snabbtåg.  
www.trenitalia.com
Flygbiljetter bokar ni enklast och billigast via nätet. www.allaflygbiljetter.se
Tåg hela vägen från Sverige går också bra, fråga oss om tips och råd.
Kommer ni med bil finns parkeringsgarage, kostnad ca 15 Euro per dygn.

Ladda ner  reseprogrammet här för 2024:

Pris från: 13 200 kr/person
2024

Bagagetransport ingår.

Program

Avresedatum:
Valfri lördag 23 mars till 12 oktober 2024

Dag 1. Individuell ankomst till ert hotell.
Under kvällen personlig information om resan med cykelutlämning. I Turin som är huvudort i regionen Piemonte i nordvästra Italien är sportbilar och choklad en fråga om heder. I staden ligger även Museo Egizio som har en av de mest imponerande samlingarna av egyptiska artefakter i världen. En promenad runt Piazza Castello och längs med Via Roma och du får möjlighet att se alla absoluta måsten. Valentino-parken inrymmer ett 1700-talsslott, en botanisk trädgård och en medeltidsby. När du har arbetat upp en aptit kan du slinka in på en trattoria och äta en pasta, testa vinerna från regionen och dricka kaffe.
 
Dag 2. Torino – Pinerolo, ca 50 km.

Cykelturen börjar och tar er på fina cykelvägar och små lätt trafikerade cykelvägar längs med floden Po. Ni passerar jaktslottet Stupinigi, ett mästerstycke i rokokostil av arkitekten Filippo Juvarra. Slottet tillhörde under många år kungafamiljen av Savojen. Färden fortsätter längs med floder och genom parker till Pinerolo. 
 
Dag 3. Pinerolo – Saluzzo, ca 45 km.

Dagens färd går förbi vackra fruktodlingar och vinfält till Cavour, med en berömd kulle, kallad ”Rocca” med lämningar från romartiden. Vidare över bördiga fält till den medeltida staden Saluzzo, mycket genuint italiensk. 
 
Dag 4. Saluzzo – Bra, ca 65 km

På dagens etapp kommer ni att passera de vackra slotten Manta och Costiglione. Staden Benevagienna är också värd ett besök. Här göra arkeologiska utgrävningar efter lämningar från romartiden. Sedan är ni snart i Bra, där ”Slow Food” rörelsen en gång startade och här finns ett gastronomiskt universitet. Här hålls varje år en stor ostmässa.

Dag 5. Bra – Barolo – Alba, ca 50 km
I Pollenzo, en stad grundad av romarna, finns ett gastronomiskt universitet. När ni passerat Barolo kommer det några backar, som väl kompenseras av det berömda vinet i dessa trakter, som ni kan provsmaka hos någon lokal vinbonde. Vidare på cykel till Alba, som vunnit världsrykte som den vita tryffelns hemvist, längs med floden Tanaro.

Dag 6. Alba – Asti, ca 40 km
Idag cyklar ni genom regionen Roero, med slotten Guarene och Cisterna med ett intressant museum. Ni övernattar i Asti, som gett namn åt det populära mousserande vinet Asti Spumante. Här arrangeras också den medeltida kampen Palio med ryttare till häst.

Dag 7. Asti – Chieri - Torino , ca 45 km + tågresa
Den sista etappen går längs med små bäckar och den sista stigningen innan Torino uppvägs till fullo av den hänförande utsikten under nedfarten. Ni passerar små sömniga byar och vinodlingar, kanske en sista provsmakning i Chiere, varifrån ni sedan tar tåget det sista stycket intill Torino. (tågbiljett ingår). 
 

Dag 8. Hemresa eller varför inte ett par extra nätter i Turin

Vad kostar resan ?

Priset gäller per person i svenska kronor.
Utresa LÖRDAGAR 23 mars  - 12 oktober 2024

23 mars - 12 april,
28 sept  - 12 okt
3 april - 10 maj,

7 - 27 sept

11 maj - 6 sept 
Dubbelrum inkl frukost 13 200 kr 14 400 kr 15 200 kr
Tillägg enkelrum  5 700 kr 5 700 kr 5 700 kr
Cykelhyra inkl. försäkring 1 300 kr 1 300 kr 1 300 kr
Elcykel inkl. försäkring 3 200 kr 3 200 kr 3 200 kr
Cykelhyra PLUS 2 100 kr 2 100 kr 2 100 kr

Eventuell turistskatt "citytax" kan tillkomma med ca 1-3  € per natt.
Betalas direkt till hotellen.

Allt detta ingår:

Vinkällare i Barolodistriktet. Vinkällare i Barolodistriktet.
 
  •  7 övernattningar i rum med dusch/wc, frukost på 4-stjärniga hotell, vissa 3-stjärniga
  • Bagagetransport mellan hotellen
  • Välkomstmöte på engelska
  • App med kartmaterial, information om sevärdheter m.m på engelska. GPS-koordinater
  • Avreseinformation på svenska
  • Service Hotline
  • En tågbiljett inkl cykel ingår mellan Chieri- Turin 
     

Våra uthyrningscyklar i Piemonte

Cyklarna är av hög standard, 21-växlade cyklar med handbroms, alternativt 7-växlade med fotbroms. Möjlighet att hyra elcykel finns. Det finns också en tredje variant, PLUS. En mycket snabb, pålitlig och slitstark cykel med stabil stålram. 27 växlar med vevparti av modell Shimano. Frambroms och bromshandtag av märke Magura typ HS11 med bromssystem hydralisk fälgbroms. 
Pedaler - city och touring. Unisex och cykelns vikt 16-17 kg. 

Alla cyklar är utrustade med styrledsväska, cykelväska, lås samt ett litet reparationsset. Om detta inte skulle räcka, kan ni ringa vårt servicenummer. Reparation/utbyte av cykel liksom cykelförsäkring är inkluderat.

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Vi rekommenderar hjälm för er säkerhet.