NYHET 
Portugal-Madeira

 

En resa för er som gillar utmaningar!

Att cykla på Madeira –  hur fungerar det? Är inte Madeira ett paradis för vandrare?     
Jo, men denna vackra ö bjuder på fantastiska cykelturer, med underbara panoramavyer. På de sträckor som är som bergigast, får ni hjälp med transfer.

På Madeira råder ett behagligt klimat hela året och ni möter en exotisk flora och fauna. På er väg runt ön kommer ni till underbara parker och trädgårdar, stilla havsbukter och spektakulära klippor. Men här finns även massor av kultur. Madeira är en självstyrande portugisisk region som intogs av portugiserna på 1400-talet, något som man ser spår av i  magnifika egendomar ”quintas” och monumentala fästningar.
 
Vill man resa till ett varmt klimat men ändå inte alltför långt bort så är Madeira ett mycket bra val. Här är det vår året om och ön har en fantastisk natur som skiftar från den grönaste grönskan till de kargaste klipporna.
Hit åker man i första hand för klimatet, naturen, de många vandrings- och cykelmöjligheterna och förstås för den charmiga huvudstaden Funchal.
 
Anlagda stränder och havsbassänger
Madeira har inte så många naturliga sandstränder, de flesta badplatser består istället av naturliga havsbassänger med klippor och trappor ner i vattnet. Det finns dock ett par anlagda sandstränder på ön om hellre vill ha det, så som till exempel Praia da Calheta och Praia de Machico.
 
Charmiga Funchal
Funchal är egentligen skäl nog att besöka Madeira. Staden har vacker arkitektur med hus från 1400-talet blandat med modern bebyggelse. Här kan du strosa runt bland ljuvliga parker och kullerstensgator, kika in i historiska gränder, katedraler och kyrkor, besöka spännande museer, restauranger och caféer och spendera timmar på den lokala marknaden Mercado dos Lavradores. Naturligtvis måste man också åka toboggan när man är i Funchal. Dessa slädar i korg med plats för två personer styrs av två så kallade Carreiros, som springer, sparkar, knuffar och hänger för att färden ner utmed de kurviga vägarna ska bli en otrolig upplevelse. Eller som Ernest Hemingway uttryckte det efter att ha provat på att åka toboggan; ”the most exhilarating experience”.
 
Äta och dricka
Förutom det välkända Madeiravinet så har ön mycket annat spännande för den som vill prova nya smaker. Missa till exempel inte den goda djuphavsfisken Espada eller sötpotatisbrödet Bolo de Caco. Eller varför inte svalka dig med ett glas Poncha gjort på sockerrörsrom, färskpressad citron och honung.
 
Cyklingen är svår / utmanande
Cykelturen runt ön går på lugna småvägar. Endast mycket korta sträckor går cyklingen på mer trafikerade vägar. De brantaste stigningarna sker med transfer. Ni behöver god kondition och vana att cykla i kuperat område. Här finns måna stigningar och utförsbackar.
 
Hotell
Ni bor på 4-stjärniga hotell inkl. frukost. En natt bor ni på 2-stjärnigt hotell direkt vid stranden. Extranätter kan bokas i Canico och Funchal.
 
När vill ni resa?
Avresa (= första natten) kan bokas valfri tisdag, torsdag eller lördag från 7 januari till 9 december 2023. Halvpension (middag) kan bokas.
Resan sker på egen hand.

Resa hit med flyg, tåg eller bil:  
Madeira har internationell flygplats. Från Madeira flygplats till hotellet i Canico är det ca 10 km. Enklast är taxi, ca 30 euro. Vi återresan från Funchal till flygplatsen finns flygbuss.

Ladda ner program här: 

Program

Avresedatum: tisdagar, torsdagar och lördagar från 7 januari – 9 december 2023.
 
Dag 1. Individuell resa till Canico

Inkvartering på hotell alldeles vid stranden. Hotellexempel Four Views Osis. Ni kan njuta av hotellets faciliteter, kanske ta ett dopp om tid finns. På kvällen ges information av vår samarbetspartner, på engelska.
 
Dag 2. Canico – Camacha – Porto da Cruz (ca 25 km på cykel + transfer)
På morgonen transfer till Camacha. Byn är känd för sina korgmakare som givetvis säljer sina verk direkt. Ni börjar er cykling och cyklar mot östra kusten. Ni kan njuta av utsikten och kommer till fiskebyn Porto da Cruz. Här kan ni koppla av på stranden, med vulkanisk sand eller besöka en av de sista sockerrörskvarnarna. Övernattning på Hotel Costa Linda (exempel).
 
Dag 3. Porto da Cruz – Santana – Sao Vicente eller omgivningar.  (ca 40 km på cykel + transfer)
En lång brant stigning denna morgon sker med busstransfer. I Santana fortsätter ni er cykling men först bör ni ta er en titt på denna fina by som är berömd för sina fint restaurerade hus med halmtak. Cyklingen går genom små charmiga byar, hela tiden längs den östra kusten, fram till Sao Vicente. Byn, som är uppkallad efter Sankt Vincent, ligger direkt vid havet. Mest kända är dock de över 400.000 år gamla grottorna. Hotellexempel: Estalagem do Mar.
 
Dag 4. Sao Vicente eller dess omgivningar – Rocha Negra – Porto Moniz (ca 35 km på cykel + transfer)
Idag bär det av inåt bergen! Med transfer kommer ni till högplatån Paul da Serra. Här sitter ni upp på er cykel och cyklar förbi betande kor och får. Efter en lång utförsbacke kommer ni till öns västra kust.  En hänförande vy väntar er innan ni når Porto Moniz. Här skall ni övernatta, orten är välkänd för de många havsbassänger, både små och stora, formade av havet. Hotellexempel: Aqua natura
 
Dag 5. Porto Moniz – Calheta (ca 45 km på cykel)
Dagens etapp tar er längs västkusten och genom en skog som är klassad som världsarv av Unesco. Ni passerar genom små byar och överallt har ni fina vyer över havet nedanför. Efter varje kurva kommer ny fantastiska vyer att fotografera. Ni kommer till Calheta, en livlig by stad, där inte endast småbåtshamnen restaurerats, utan även stränderna, med sand importerad från Marocko. Här fanns tidigare sockerrörsodlingar och staden är en populär plats även för lokalbefolkningen. Hotellexempel: Savoy Saccharum.
 
Dag 6. Calheta - Funchal (ca 50 km på cykel km)
Den första tredjedelen av etappen cyklar ni längs med havet. Från Ribeira går det uppför bort från havet och ni når Madeiras mest spektakulära utsiktspunkt, Cabo Girao, en transparent plattform som byggdes 580 m över havet. Utsikten över klipporna nedanför, som är Europas högsta, är hisnande. En lång nedförsbacke tar er ner till kusten och in till centrum av Funchal, öns livliga och färgstarka huvudstad.
Hotellexempel: Four Views Baia.
 
Dag 7. Funchal. Utflykt med linbana, alternativt vandring
Idag är en cykelfri dag. Med kabinbana tar ni er upp till Monte, en av de främsta sevärdheterna utanför Funchal. Här kan man besöka den berömda kyrkan Nossa Senhora och de fantastiska trädgårdarna Jardins Tropical. Utsikten över Funchalbukten är fantastisk. Ni kan också göra en vandring längs de unika Levadorna. En Levada är en bevattningskanal eller akvedukt som endast finns på Madeira.
Hotellexempel: Four Views Baia.
 
Dag 8. Hemresa eller kanske ett par extranätter på denna vackra ö-

Vad kostar resan 2023:

Priser per person i svenska kronor.
Avresedatum: tisdagar, torsdagar och lördagar från 7 januari – 9 december 2023.

Klicka för att förstora bilden

Vad ingår i resan?

  • Sju övernattningar i dubbelrum med dusch o wc inkl. frukost.  4-stjärniga hotell
  • En övernattning på 2-stjärnigt hotell direkt vid stranden.
  • Bagagetransport mellan hotellen
  • Kartor och informationsmaterial på engelska.
  • App med GPS-koordinater finns att ladda ner
  • Informationsmöte på engelska
  • Transfer med buss Canico – Camacha, Porto da Cruz – Santana, Sao Vicente – Rocha Negra, inkl cykel.
  • Linbana Funchal – Monte t7r.
  • Vid halvpension ingår middagar med flera rätter, dryck ingår ej

Våra uthyrningscyklar

Hyr en cykel och njut av din semester. Vi erbjuder dig en cykeluthyrning av högkvalitativa cyklar, oavsett om det är en touringcykel eller e-touringcykel, mountainbike eller e-mountainbike och kolfibercykel. Du kommer säkerligen att hitta den cykel du väljer och njuta av din tur!