Provence och Camargue
Cykel & Hotell 2023

PROVENCE & CAMARGUE

Provence med sitt böljande landskap, medelhavet och antiken. Därtill Camargue, det vilda deltalandskapet vid Rhônes mynning, känt för sina rosa flamingos, svarta tjurar och vita hästar. Denna tur som börjar och slutar i Orange, går nästan helt på svagt trafikerade vägar och bruksvägar. Cyklingen är lätt till medelsvår med några mindre backar i vissa områden.

Avresedatum (=första övernattningen):
Varje lördag och måndag. Vid fler än 4 personer möjlighet till andra datum/program
Säsong 1:       18/3 - 5/5 samt 8710 - 21/10 2023
Säsong 2:        6/5 - 16/6 samt 3/9 - 7/10 2023
Säsong 3:        17/6 - 2/9 2023
 
Resan kan bokas i 2 olika hotellkategorier, A eller B.
Kat A: Bekväma hotell, 3 eller 4 stjärnor vissa med AC och Pool
Kat B: Bra hotell och guest houses, 2 stjärnor.
Alla rum med dusch/bad och WC
Klassificeringen gäller enligt franskt regelverk.
Möjlighet finns att boka extra nätter. Halvpension kan ej bokas.

Resa hit: Resan till och från Orange ingår inte i priset. Orange går att nå med flyg, tåg eller bil. Närmsta flygplats är Marseille. Därifrån tar ni snabbtåget TGV till Orange. Tar ca 1,5 timmar. Ni kan också flyga till Paris eller Lyon och därifrån ta TGV-tåget till Orange.
Kommer ni med bil finns fri parkering vid starthotellet, gäller kategori A. Kan ej förbokas. Väljer ni kateori B finns allmänt parkeringsgarage, ca 12 euro per dag. Kan ej förbokas.
Tåg hela vägen från Sverige fungerar också bra. fråga oss om ni behöver tips och råd.
 

Program

Dag 1.
Ankomst Orange, en stad med många ståtliga lämningar från romartiden, bland annat en amfiteater och en triumfbåge. Gamla stan är typiskt provencalsk med små butiker och caféer.

Dag 2. Orange – Chateauneuf –du-Pape – Avignon  (ca 50 km)
Er första etapp tar er till den berömda vinorten Chateuneuf-du-Pape. Vidare på cykelvägar eller nästan trafikfria vägar till Avignon. Här kan man strosa i innerstaden och kanske besöka det berömda påvepalatset på en klippa i staden. Avignons äldre delar omges av en stadsmur från påvetiden, och bland annat kan ni se den berömda Avignon-bron från 1100-talet då Avignon var säte för påvarna från Rom. 

Dag 3.Avignon – St. Rémy – Arles (ca 55 km)
På cykel till St. Rémy, den kanske vackraste och mest typiska av alla provencalska byar, med trånga gränder och en överväldigande doft av örter och blommor. Nu går det en hel del uppför mot Alpillen och ni har en underbar utsikt över Les Baux, kallad klippstaden. På väl utvalda småvägar kommer ni till Arles, en stad präglad av romersk kultur och historia. Arles var romartidens näst största stad men är också Vincent van Goghs hemstad. Här stannar ni i 2 nätter.

Dag 4. Arles – Camargue – Arles (ca 45 km)
På småvägar kommer ni till Camargue, ett underbart naturlandskap. Camargue är ett deltaområde mellan Rhônes två mynningar i Medelhavet, till  hälften land, till hälften vatten. Här kan ni beskåda det rika fågellivet med bland annat rosa flamingos och silkeshäger. Camargue är berömt för de de vilda hästarna som Evert Taube så målande beskrivit och besjungit. Här finns svarta tjurar som används i den provencalska typen av tjurfäktning. Saintes-Maries-de-la-Mer är en berömd vallfartsort. Enligt legenden anlände två Marior hit i båt. De hade med sig tjänsteflickan Sara, som romerna betraktar som sitt skyddshelgon och årligen firar. På lugna småvägar tar ni er tillbaka till Arles.

Dag 5. Arles -Nîmes  (ca 50 km)
Idag cyklar ni genom städerna Tarascon och Beaucaire, som båda ligger längs Rhônefloden. Ta gärna en paus på något cafe´ längs flodstranden.  I Nîmes finns många välbevarade byggnader från romartiden. Ni kan besöka arenan, Maison Carrée eller de nyare delarna av staden

Dag 6. Nîmes – Pont –du-Gard – Uzès (ca 50 km)
Den högt belägna borgen i Tarascon ledsagar oss på färden genom vinfälten i området Costières-de-Nîmes.  Vid lunchtid ser ni redan Pont-du-Gard, en romersk viadukt som är världsberömd. Omgivna av doftande lavendel, timjan och rosmarin når vi den idylliska staden Uzès med medeltida charm, och ett torg omgivet av arkader.

Dag 7. Uzès – Orange (ca 55 km)Idag änaigen och blir mera kulligt och böljande. Så småningom dominerar åter vin- och fruktodlingar. Ni korsar Rhône och kommer in i vinområdet Côte du Rhône och följer floden fram till Orange.

Dag 8. 
Frukost och hemresa.
Ladda ner program här: 

Vad kostar resan:

Prisena gäller per person i
svenska kronor

18 /3 - 5/5
8 - 21/10 

                    
 6/5 - 16/6
          3/9 - 7/10          
          17/6 - 2/9             
Dubbelrum hotell Kat B 10 600 kr 10 900 kr   11 500 kr
Tillägg enkelrum Kat B 2 600 kr 2 600 kr 2 600 kr
Dubbelrum Hotell Kat A 11 200kr  11 500 kr  12 450 kr
Tillägg enkelrum Kat A 2 800 kr 2 800 kr 2 800 kr
Cykelhyra 7/21  växlar 1 200 kr 1 200 kr 1 200 kr
Elcykel  2 800 kr 2 800 kr  2 800 kr
Cykelhyra Premium 30 vx 1 900 kr 1 900 kr 1 900 kr

Alla priser är i svenska kronor per person. 

Våra cyklar:

Ni kan välja mellan 7-vx cyklar med fotbroms eller 21-växlade med handbroms. Det finns också en variant som heter Premium med 30 växlar. Ensidig cykelväska.
Elcykel finns också att hyra.
Cykelförsäkring ingår. Ta med egen hjälm.