Klassiska Toscana
7 nätter 2023

Drömmen om Toscana, låt den gå i uppfyllelse med en härlig cykeltur!
Toscana är förmodligen Italiens mest kända och mest älskade landskap. Här möter vi god mat, goda viner, vänliga människor, ett böljande landskap med cypresser, vingårdar och tusenåriga byar.
 
På denna resa får ni verkligen uppleva Toscanas hjärta med Puccini-staden Lucca, Pisa, Chiantidistriktet, kurorten Montecatini samt en av världens vackraste städer, Florens. Ni bor på mycket bra hotell med frukost. 

Cyklingen är varierande
Cyklingen i detta område (215-235 km) är av varierande svårighetsgrad, medel/svår, de böljande kullarna innebär uppförsbackar, men också nedför. Cyklingen går mestadels på vanliga landsvägar. I närheten av  städerna får man räkna med en hel del trafik.

Resstart
Valfri dag 1 april - 31 oktober 2023.

Resa hit:  
Närmsta flygplatser är Pisa och Florens. 
Tåg går från Pisa och Florens flygplatser till Lucca. www.trenitalia.com. www.pisa.airport.com. Tar ca 30 min frånPisa och 1,2 tim från Florens. 
Tåg hela vägen från Sverige gå också bra, fråga oss.
Kommer ni med bil, finns parkeringsmöjligheter. Måste bokas. 

Ladda ner reseprogrammet här för 2023:

Pris 2023:
fr  11 300 kr/person

Bagagetransport ingår

Program

Avresedatum: DAGLIGEN 1 april till 31 oktober 2023

Dag. 1. Ankomst Lucca
På kvällen (alternativt nästa morgon) hålls ett informationsmöte med vår lokala samarbetspartner, då får ni era cyklar, kartor samt en app med information och GPS-koordinater.
Den medeltida staden Lucca är omgärdad av en 12 meter bred mur, där man kan gå och cykla. Hotel San marco. www.hotelsanmarcolucca.it

Dag 2. Lucca – Pisa - Lucca (ca 32 alt 58 km på cykel, inga backar)
Turen startar i Lucca och går till en antik akvedukt, som ni sedan följer ett stycke. Cyklingen går nu på en vanlig landsväg till Giuliano Terme med gamla termalbad, vidare till Massaciuccoli sjön, med anknytningar till Puccini, och längs med Monte Pisano som skiljer Lucca från Pisa. På vägen passerar ni en hel del fästningar och vakttorn som påminner om de många striderna mellan Lucca och Pisa. På små lugna landsvägar når ni Pisa (ca 32 km). Ta en titt på det lutande tornet, Piazza del Duomo, katedralen mm. Pisa är en av de äldsta städerna i Italien, förr en mäktig medtävlare till Venedig och Genua. Ni kan ta tåget tillbaka till Lucca, ca 30 minuter, men vi rekommenderar att ni cyklar tillbaka för rutten hem, ca 26 km, tar er förbi kloster och små idylliska byar.
 
Dag 3. Lucca – Montecatini Terme (ca 48 km, ca 250 m.ö.h.)
Dagens etapp följer huvudsakligen vinodlingarna i området, som heter d.o.c Colline Lucchesi e Montecarlo, så ni har många möjligheter att provsmaka vin och lokala specialitéer direkt från vingårdarna. Den medeltida staden Montecarlo ligger på en höjd, (ca 250 m ö.h.) så cykeletappen blir både upp och nerför. Så småningom kommer ni ut på ett vackert slättland som omger Montecatini, med stora odlingar av blommor och prydnadsväxter. Här stannar ni i två nätter.
Hotel Croce di Malta. wwwghcrocedimalta.com
 
Dag 4. Montecatini Terme rundtur till Vinci i Chianti-distriktet
Montecatini Terme är en välkänd turistort med termalbad, fler hundra hotell, vackra parker, massor av shopping, men ett lugnt och avkopplande tempo. Ni befinner er inte långt ifrån Vinci, Leonardo daVincis födelsestad. Cykelturen till Vinci går över ett våtmarksområde med många flyttfåglar. I Vinci rekommenderar vi ett besök i Leonardo da Vinci museet. Åter till Montecatini Terme.

Dag 5. Montecatini - San Miniato (ca 47 km, 170 m.ö.h.)
Färden går vidare mot San Miniato, längs med floden Arnos slättland, på den gamla pilgrimsleden Via Francigena. San Miniato ligger på en mindre höjd, (170 meter över havet) så dagens etapp bjuder inte på så mycket ansträngning. San Miniato är känd som centrum för den vita tryffeln, som man givetvis återfinner i den lokala maten. Här stanna ni 2 nätter.
 
Dag 6. San Miniato –  rundtur.
Dagens tur följer den gamla pilgrimsleden Via Francigena fram till Gambassi Terme och utgör en av resans absoluta höjdpunkter. Ni fortsätter till Castelfiorentino, kallad "lilla Florens" och vidare till den vackra dalgången Val d'Elsa innan ni åter kommer till San Miniato.
Hotel San Miniato. www.hotelsanminiato.com
 
Dag 7. San Miniato – Florens (ca 53 km)
När ni cyklar vidare längs floden Arno är landskapet ganska platt fram till Empoli och Montelupo Fiorentino. Sedan väntar en stigning upp till Artimino  med en hänförande utsikt över Arnodalen, med vinfält, olivlundar och lämningar av gamla byggnader. Artiminio är en perfekt plats för att njuta av det toscanska köket. Området är den ursprungliga jaktegendomen för familjen Medici som regerade i Florens i århundraden. Ni kommer till en sjö med en vacker park som är rekreationsområde för florentinarna. Ni följer sedan floden Arno, långt från trafiken. Ni kommer in i Florens vid Parco delle Cascine, och följer sedan cykelvägen längs Arno, Lungarno.
Välj bland Florens många sevärdheter. Inne i staden tar man sig bäst fram till fots. Vill ni göra en cykeltur rekommenderar vi Piazzale Michelangelo som är en populär utsiktspunkt och de flesta foton man ser över Florens är tagna just här.
Hotel villa Roayal. www.villaroyalfirenze.com
 
Dag 8. Hemresa. Skall ni tillbaka till Pisa tar tåget ca 1 timma.

Vad kostar resan ?

Priset gäller per person i svenska kronor.
Utresa DAGLIGEN 1 april - 31 oktober 2023

April, oktober
 
Maj, juni, juli,
augusti, september

 
Dubbelrum 11 300 kr 13 500 kr
Tillägg enkelrum 3 350 kr 3 350 kr
Cykelhyra inkl packväska  1 700 kr 1 700 kr
Elcykel inkl. packväska  3 150 kr 3 150 kr

Eventuell turistskatt "citytax" kan tillkomma med ca 1-2 € per natt. Betalas direkt till hotellen.

Allt detta ingår:

Utsikt över Florens Utsikt över Florens
  • 7 övernattningar i rum med dusch och wc, frukost på mycket bra hotell, 3-4 stjärnor. de angivna hotellen är exempel. Liknande hotell kan bli aktuella.
  • Bagagetransport mellan hotellen.
  • Personlig information och cykelutlämning på engelska.
  • GPS-koordinater att ladda ned med kartor och vägbeskrivningar samt information på engelska.
  • Service hotline. Vår samarbetspartner finns i Lucca så ni kan lätt få hjälp om något skulle inträffa.
  • Hjälm kan hyras för 350 kr - anges vid bokningstillfället

Våra uthyrningscyklar i Toscana

Cyklarna är 24 växlade s.k. trekking bike,  med ensidig packväska, flaskhållare. Reparations-set och lås medföljer.
Cyklingen är medel/svår. Vissa dagar flackt landskap, andra dagar backigt.

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Ta med egen hjälm! Det är inte hjälmtvång men vi rekommenderar hjälm.
  Finns även att hyra, 350 kr.