Toscanas kust 5 nätter 
Cykel, bad, vin och antiken
 

 

Cykla längs Toscanas kust 5 nätter

Vår nya resa innehåller det mesta av vad som förknippas med Toscana.
Ni får uppleva det typiska toscanska landskapet med många små välrenommerade vingårdar och de vidsträckta pinjeskogarna längs Etruskiens kust.
I detta område bodde under antiken etruskerna, ett fredligt och kulturellt utvecklat folk, som levde i samklang med naturen och landskapet, och de älskade vackra saker, god mat och dryck.

Föreställ er att ni reser i deras fotspår !
Resan avslutas i vinregionen Bolgheri, ansedd som kanske en av Italiens främsta vindistrikt.
Läs mer om Bolgheri på https://www.svd.se/a/y6E1Mr/bolgheri-ett-italienskt-vinmirakel.
Supertoscanare (eng. Super Tuscans) är italienska viner från Toscana där tillverkaren valt att klassa ner dem som Vino da Tavola (VdT) eller Indicazione Geografica Tipica (IGT) för att därmed kunna gå utanför de italienska vinlagarna och bland annat tillåta högre inblandning av druvsorter andra än de ursprungliga. Supertoscanarna anses ha väldigt hög kvalitet och också ett högt pris.

Cyklingen är lätt – medelsvår med en del stigningar
Cyklingen går dels på avskilda cykelvägar (ca 50%), dels på småvägar utan mycket trafik, och vissa sträckor på vanliga landsvägar och små bruksvägar. I närheten av städerna får man räkna med en del trafik.
Totalt ca 280 km.

Reseperiod: Valfri dag mars t o m oktober 2024.

Resa hit:  
Närmsta flygplatser är Pisa (www.pisa-airport.com) och Florens (www.aeroporto.firenze.it). Norwegian, Ryan Air och SAS  har bra flygförbindelser till Pisa. 
Tåg går mellan Pisa och Florens. www.trenitalia.com
Tåg hela vägen från Sverige går också utmärkt. Fråga oss om tips och råd.
Kommer ni med bil kan ni parkera på gården hos vår samarbetspartner. Måste bokas.

Hotell
Ni bor på trevlig 3-4 stjärniga, personliga hotell med frukost.

Hotellexempel:
Lucca: Hotel San Marco, Quercianella: Hotel Margherita. Castagneto Carducci. Hotel Zi Martino.

Ladda ner program för 5 nätter här:  kommer snart

Pris från:  10 700 kr p.p.
2024

Bagagetransport ingår

Program 5 nätter 

Avresedatum: Varje dag 1 mars – 30 oktober 2024

Dag 1. Ankomst Lucca.
Incheckning på ert hotell.
På kvällen (alternativt nästa morgon) hålls ett informationsmöte med vår lokala samarbetspartner, då får ni era cyklar, kartor samt GPS-koordinater att ladda ner till er mobil. Den medeltida staden Lucca är omgärdad av en 12 meter bred mur, där man kan gå och cykla. 

Dag 2. Lucca - Pisa - Tirrenia, 51 km, höjd 215 m
Ni cyklar ut ur Lucca och passerar Nozzano, en medeltida by med välbevarad fästning. Nilämnar cykelvägen och cyklar genomstaden San Giuliano, med termalbad och marmorbrott, som en gång användes för att bygga de berömda byggnaderna i Pisa.  Ni cyklar längs akvedukten från 1600-talet och kommer förbi Piazza dei Miracoli med det brömda lutande tornet.
Den sista etappen går genom gröna pinjeskogar, på en cykelväg på en nedlagd spårväg. Ni kommer ut till de fina sandstränderna vid Tirrenska havet för övernattning på Golf Hotel. 

Dag 3. Tirrenia  – Quercianella. Ca 46 km, höjd 360 meter.
Idag följer ni först cykelvägen längs havet till Livorno, åtföljda av de ljuva dofterna från Medelhavet.
Efter ett besök i Livornos centrum, ”Bella Venezia” cyklar ni åter ut mot havet. När ni kommer till Ardenza kan ni välja mellan att fortsätta längs med havet, på en ganska trafikerad väg men med en underbar utsikt över Toscanas övärld eller att ta Via del Santuario di Montenero, en stigning på ca 300 meter med panoramavyer. Sedan nedåt fram till dagens mål Quercianella.

Dag 4. Quercianella – Castagneto Carducci Bolgheri distriktet.. Ca 51 km, 280 m höjd.
Dagens etapp går söderut genom pinjeskogar och fina sandstränder. Temperaturen i denna del av Toscana är mestadels behaglig både vår och höst och ni får många tillfällen att koppla av på stranden eller ta ett bad. I Castagneto Carducci stannar ni 2 nätter. 
 
Dag 5. Rundtur i Bolgheri vindistriket. Ca 35 km, höjd 200 m.
Idag är en höjdpunkt för alla vinälskare. Cykelturen går genom typiskt toscanskt landskap med böljande kullar, cypresser, vinodlingar, bondgårdar, precis så som vi ser det på bilder! Området ligger ganska nära havet och är inte speciellt backigt. Rutten går på ”Vinvägen längs den etruskiska kusten” https://www.deliciousitaly.com/tuscany-itineraries/etruscan-coast
och ni kommer till Bibbona, Bolgheri och Castagneto Carducci  genom hela området med de s.k. ”Supertoscanare” vinerna, såsom Sassiciaia och Ornellaia. Möjligheterna till provsmakning är många under dagen, innan ni mot kvällen är åter på ert bekväma hotell.

Dag 6. Hemresa.
Det är inte långt till järnvägsstationen i Donoratico, så ni kan ta tåget tillbaka till Pisa. Cyklarna lämnar ni på hotellet.

Vad kostar resan

Mars, april,  oktober Juni, juli,
september    
Pris per person i dubbelrum 5 nätter  10 700 kr 12 100 kr
Tillägg enkelrum 2 700 kr 2 700 kr
Treeking bike  1 750 kr  1 750 kr 
Elcykel  3 000 kr 3 000 kr
Hjälm  250 kr  250 kr 

Vad ingår i priset:


·       5 nätter i delat dubbelrum med dusch, wc och frukost med 3-4 stjärnor
·       Bagagetransport mellan hotellen
·       Kartor och informationsmaterial på engelska. GPS-koordinater att ladda ner.
 
Ingår ej: City tax, turistskatt, att betala direkt till hotellen. Ca 1-5 euro per natt och person.

Våra uthyrningscyklar i Toscana

Cyklarna är 27- växlade s.k. trekking bike,  med ensidig packväska, mobiltelefonhållare. Reparations-set och lås medföljer. Elcykel finns att hyra. Cyklingen är lätt/medel. Vissa etapper på flackt landskap. 

OBS! För att få rätt cyklar behöver vi veta er längd. Meddela detta vid bokningstillfället.
Det är inte hjälmtvång, men vi rekommenderar detta för er säkerhet. Hjälm kan hyras för 90 kr, anges vid bokningstillfället eller tag med egen hjälm!